Gdy zbliżają się święta, w powietrzu unosi się nie tylko zapach świerku i mandarynek, ale także aromaty przypraw korzennych. To właśnie one tworzą niepowtarzalny, świąteczny klimat. Piernik, to ciasto pełne tych przypraw. Ale czy ten tradycyjny wypiek może być uznany za zdrowy?
Z czego składają się klasyczne pierniki?
Typowe pierniki przygotowuje się z mąki pszennej, miodu lub cukru, tłuszczu (np. masła), jaj oraz mieszanki przypraw korzennych. Często zawierają również kakao, bakalie lub polaną lukrem powierzchnię.
Co dobrego kryje się w piernikach?
1. Miód
W wielu tradycyjnych przepisach cukier zastępuje się miodem. Choć w procesie pieczenia jego właściwości prozdrowotne ulegają częściowemu osłabieniu, nadal wnosi on naturalny aromat i jedynie nieco korzystniejszy profil niż zwykły cukier.
2. Przyprawy korzenne
To właśnie one sprawiają, że pierniki mają potencjał zdrowotny.
Cynamon, imbir, goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa są bogate w antyoksydanty i mają właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające oraz wspierające trawienie. Dzięki nim piernik to nie tylko słodka przekąska, ale też źródło naturalnych substancji bioaktywnych.
3. Kakao i bakalie
Kakao to źródło polifenoli, a bakalie – choć mogą być kaloryczne – dostarczają błonnika, potasu i zdrowych tłuszczów.
Na co w piernikach warto uważać?
1. Miód nadal pozostaje cukrem
Nawet jeśli w przepisie zostanie zastosowany miód, pierniki wciąż są produktem wysokocukrowym. Oznacza to sporą kaloryczność i szybkie podbijanie poziomu glukozy we krwi.
2. Tłuszcze mogą być o niskiej wartości odżywczej
W wypiekach sklepowych często stosuje się olej palmowy lub niskiej wartości odżywczej margaryny, które obniżają jakość odżywczą produktu.
3. Lukier oraz czekolada mogą polepszyć smak, ale…
Należy pamiętać, że te znacznie zwiększają ilość cukrów prostych. Jeden piernik polany lukrem może mieć nawet dwa razy więcej cukru niż wersja bez polewy.
Czy pierniki mogą być zdrowsze – wskazówki?
- Użycie mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej mąki pszennej tortowej – co wzbogaci wypiek o bardzo potrzebny w diecie błonnik.
- Wybór zdrowszych tłuszczy – masło lub olej rzepakowy.
- Ograniczenie cukru, a następnie zamianę na miód lub niedodawanie go wcale, a dodanie do ciasta np. daktyli.
- Dodanie więcej przypraw korzennych – to właśnie ich właściwości czynią pierniki wartościowszym wypiekiem, odróżniając je od zwykłego ciasta.
- Rezygnacja z lukru – lukier stanowi wyłącznie dodatkowe kalorie oraz zbędne cukry.
- Dodanie sporo orzechów, suszonych owoców oraz np. skórki pomarańczowej – wypiek będzie wtedy zdrowszy.
A także najważniejszy punkt:
- Upieczenie pierników samodzielnie – te będą produktem nieprzetworzonym, ponieważ znany będzie każdy etap ich wyprodukowania.
Pierniki na święta – czy to dobra tradycja?
Święta to czas wyjątkowy i tradycja ma tu ogromne znaczenie. Pierniki nie są produktem dietetycznym z definicji. Jednak, jedzone z umiarem, tym bardziej w zdrowszej wersji, mogą być elementem zbilansowanej diety.
Najważniejsze jest to, by pamiętać o umiarze w ilości zjedzonych pierników w czasie świąt, jak i również każdego dnia roku – pierniki to nadal produkt bogaty w węglowodany.

