Stosowanie konserwantów może prowadzić nie tylko do zaburzeń mikrobioty jelitowej, ale również do nietolerancji, alergii oraz nadpobudliwości u dzieci.
Badanie „Southampton Study” z 2007 roku pokazuje związek między benzoesanem sodu i barwnikami a nasileniem objawów ADHD u dzieci. W tym badaniu wzięło udział: 153 dzieci w wieku 3 lat i 144 dzieci w wieku 8-9 lat. Głównym pomiarem wyników był globalny agregat nadpobudliwości (GHA), oparty na zagregowanych wynikach z-score obserwowanych zachowań i ocen nauczycieli i rodziców, a także, w przypadku dzieci w wieku 8-9 lat, komputerowy test uwagi.
To badanie kliniczne jest zarejestrowane w Current Controlled Trials (numer rejestracyjny ISRCTN74481308). Badanie wykazało, że sztuczne barwniki lub konserwant benzoesan sodu (lub oba te związki) w diecie powodują zwiększoną nadpobudliwość u 3-letnich i 8-9-letnich dzieci w populacji ogólnej.
Niektóre konserwanty takie jak siarczany czyli grupa konserwantów E220-228 mogą powodować objawy alergiczne skórne takie jak pokrzywka, wysypka, świąd czy nawet egzema 26 . Azotyny i azotany, które są używane do konserwowania mięs takich jak kiełbasy czy szynki mogą powodować bóle głowy, migreny, zaczerwienienie twarzy a u niektórych objawy podobne do anafilaksji – czyli skurczu oskrzeli.
Badania na szczurach, którym podawano niektóre konserwanty udowodniło także, iż mogą one uszkadzać nerki oraz wątrobę. Głównym celem tego badania było zbadanie długotrwałego stosowania pięciu środków konserwujących żywność, były to: sorbinian potasu, butylowany hydroksyaniol (BHA), benzoesan sodu, propionian wapnia i kwas borowy na wątrobę i nerki.
Dokonano oceny biomarkerów stresu oksydacyjnego wątroby i nerek oraz przeprowadzono analizę histologiczną czyli ocenę mikroskopową tkanek tych narządów. Zbadano poziomy ekspresji mRNA receptorów typu Toll 2 i 4 (TLR-2 i TLR-4), czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-α) i czynnika jądrowego kappa-łańcucha lekkiego-wzmacniacza aktywowanych komórek B (NF-κB).
Uzyskane wyniki wykazały, że długotrwałe dawkowanie pięciu środków konserwujących żywność spowodowało znaczny wzrost fosfatazy alkalicznej, aminotransferazy alaninowej, aminotransferazy asparaginianowej, mocznika, kwasu moczowego i kreatyniny.
Podczas badania wykazano znaczne zmniejszenie enzymów antyoksydacyjnych wątroby i nerek, wzrost stężeń MDA i zmiany patologiczne w tkankach tych narządów. Badanie to udowodniło, że długotrwała obecność tych związków ma negatywny wpływ na wątrobę i nerki.
Z przedstawionych badań zdecydowanie należy wyciągnąć wniosek, że warto ograniczyć spożycie żywności zawierającej konserwanty. Najlepiej wybierać świeże produkty od sprawdzonych dostawców.

